LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestbrand: schade en aansprakelijkheid

Asbestbrand: schade en aansprakelijkheid

Eind vorig jaar kreeg Roermond te maken met de grootste asbestbrand uit de historie. Voor het verhalen van de daarbij gemaakte kosten richt de gemeente zich vaak achteraf op de eigenaar van het afgebrande gebouw. Hoe zit het nu met de aansprakelijkheid en het claimen van schade voor de betrokkenen bij een asbestbrand?

De schade ontstaan door een asbestbrand kan zeer omvangrijk zijn. Immers, de asbestdeeltjes kunnen zich verspreiden over een groot gebied waardoor de saneringskosten zeer hoog kunnen worden. Maar als er zoals in Roermond ook asbest is neergekomen in een deel van de binnenstad dan hebben we te maken met omzetderving vanwege het sluiten van een deel van de binnenstad.
Om meer inzicht te krijgen in de aspecten van schade en aansprakelijkheid na een asbestbrand beantwoordt Yvonne Waterman, gespecialiseerd in het asbestaansprakelijkheidsrecht, hieronder enkele vragen over dit onderwerp.

Zijn de eigenaren van de loodsen aansprakelijk voor de gederfde omzet van de ondernemers? Het is immers hún asbest, van hún dak, dat zich over de binnenstad van Roermond heeft verspreid.
Nee, waarschijnlijk niet. De Hoge Raad heeft in diverse uitspraken bepaald dat een opstalbezitter een asbestdak in beginsel niet behoeft te verwijderen; het bezit van een asbestdak is niet onwetmatig of onrechtmatig jegens derden. (Vanaf 2024 ligt dit anders; maar dat is nog niet aan de orde.) Een asbestdak is ook geen gebrek; risicoaansprakelijkheid van de bezitter of eigenaar doet zich daarom niet voor. Een brand maakt dit alles niet anders, tenzij het een bijzonder brandgevoelige loods zou betreffen, wat niet voorshands aannemelijk is.

Zijn de eigenaren aansprakelijk jegens de gemeente voor de saneringskosten?
Die kans is gering, want zij heeft in het kader van haar publiekrechtelijke taak tot sanering besloten.

Zijn de eigenaren aansprakelijk jegens toekomstige slachtoffers?
Nee, ook niet, want het onwet- of onrechtmatige karakter aan de brand ontbreekt immers (althans voor zover nu bekend) en dat is een essentieel vereiste om de schade te kunnen verhalen. Ook overigens zou het om diverse redenen een lastig verhaal zijn. Gelet op de natte en winderige weersomstandigheden lijkt de kans op ziekte klein, maar dat zullen wij pas over decennia echt weten.

Kunnen de lokale ondernemers zich op de gemeente verhalen? Die heeft hen immers gedwongen om drie dagen lang te sluiten.
Nee: de noodverordening an sich valt binnen de beleidsvrijheid van de burgemeester. Het is ook een kwestie van ondernemersrisico. Wellicht zal later nog blijken dat het betreffende gebied te ruim was afgezet – dan valt er letterlijk in de marge nog wat te argumenteren – maar dat moet nog blijken.

Kunnen eventuele brandstichters aansprakelijk zijn voor de schade?
Ja, dat zou wel kunnen… maar de kans om deze miljoenenschade op kwajongens of hun ouders te verhalen is in de praktijk verwaarloosbaar gering.

Conclusie
Al met al komt het erop neer dat de Roermondse gemeente, bedrijven en burgers met onverhaalbare schade zitten. De Roermondse asbestbrand maakt wel duidelijk dat het aangekondigde verbod op asbestdaken vanaf 2024 een goede grondslag heeft.

Yvonne Waterman - Waterman Legal Consultancy

vrijdag 6 februari 2015  |  1 reactiespermalink

Reacties

Prima uiteenzetting. Het brengt mij tot een andere aan asbestvezel houdende daken/gevelplaten te relateren vraagstuk. Immers TNO heeft in een niet zo ver liggend verleden aangegeven dat de hechtgebondenheid van asbestvezels in asbestcementproducten exponentisch (dus sterk) verminderd raakt én dat daar al sprake van is vanaf zo'n 15 jaar. De meeste daken/gevels die uit dergelijk materiaal bestaan zijn aanmerkelijk ouder en vormen daarmee in- en bij de dakgoten - waar hemelwater de losgekomen ook asbestvezels mee naartoe neemt. Soms (ik hoop niet te vaak..) wordt er kennelijk aan '(onvoldoende tot NIET beschermd) personeel' gevraagd om de "goten en waterafvoerconstructies even schoon te vegen en in zakken te gooien". Deze voorstelling berust op een waargenomen feit én het ging om een dak van vele duizenden (!) m3. Ook dat kán op de lange termijn een zeer schadelijke uitwerking blijken te hebben op de gezondheid van (onderhouds)personeel of andere goedwillende burgers. Ik ken een loods van een kleinere watersportvereniging waar in 1991 nog een chtysotielvezelhoudend golfplatendak op is gelegd. TOEN was wel degelijk bekend wat zo'n dak doet op lange termijn. De zeer milieuvriendelijke sport die de vereniging bedrijft mede door het gebruik van die loods wordt kostentechnisch in de hand gehouden door véél zelfwerkzaamheid ... ook het schoonhouden van de goten....! Duidelijk is dat er veel meer prioriteit - = dús ook overheidsbemoeienis uit oog van volksgezondheidsbelangen - zou hebben moeten zijn in het verleden om asbest DAADWERKELIJK op landelijk niveau aan te pakken. In Nederland vingen DIE molens (tot op heden) weinig wind. Nú moeten (!!) er brandjes geblust worden. Asbest van 't dak af, veilig en snel(ler dan 2024). Iets voor verzekeraars misschien?

reactie door Jan van Zelm  |  zaterdag 7 februari 2015 @ 11:47 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode