LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbest van het bedrijfsdak

Asbest van het bedrijfsdak

In Overijssel maakt een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, overheidsinstanties en onderzoek/onderwijs zich hard om voor eind 2018 - 80% van de asbestdaken van de bedrijfsgebouwen in Overijssel vervangen te hebben door duurzame, energiezuinige daken.

Het project Asbest van het bedrijfsdak gaat uit van een lokale aanpak. Gemeenten hebben, met de lokale bedrijvenkring, een faciliterende rol. Bij de aanpak zijn energie, herstructurering en werkklimaat belangrijke aandachtspunten.

Deelnemende partijen
Het samenwerkingsverband is groeiende. Op dit moment hebben onderstaande partijen zich aangesloten: VNO-NCW Midden, Bouwend Nederland Regio Oost, Pioneering, UNETO-VNI en de gemeenten Almelo, Dalfsen, Enschede, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Steenwijkerland, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle. Naar verwachting zullen de komende maanden meerdere gemeenten zich bij het samenwerkingsverband aansluiten.

Mijlpaal: 25.000 m2 asbestdak vervangen

Op vrijdag 24 oktober is de feestelijke laatste handeling verricht aan een nieuw asbestvrij dak op een van de opslagloodsen van riethandel Van Rees in Genemuiden. De provincie Overijssel wil asbestdaken op bedrijventerreinen versneld aanpakken omdat zij een risico vormen voor de omgeving. In 2018 moet tachtig procent van alle asbestdaken op bedrijventerreinen in Overijssel zijn vervangen. Met het dak van de firma Van Rees is de eerste mijlpaal van 25.000 vierkant meter vervangen dak bereikt.

Riethandel Van Rees
In de nacht van 30 september op 1 oktober 2013 brandde op het terrein van Van Rees een loods af. Hoewel daarbij geen asbest vrijkwam, was die brand voor de riethandelaar wel aanleiding om vier asbestdaken van loodsen op zijn terrein te vervangen. Daarbij heeft hij gebruik gemaakt van een subsidie van de provincie Overijssel. Gedeputeerde Ineke Bakker voor Milieu, Wonen en Financieel Toezicht: “Van Rees neemt hier als ondernemer zijn verantwoordelijkheid voor een schone en veilige leefomgeving. Hij is een voorbeeld voor andere ondernemers.”

Gevaar verweerde platen
De provincie pakt asbestdaken op bedrijventerreinen aan omdat zij een potentieel gevaar zijn voor de gezondheid van mensen en voor de economie. De platen verweren waardoor kleine stofweefseltjes in de lucht kunnen komen, die gevaarlijk zijn voor mensen. Daarnaast kan het asbest bij brand verspreid raken in een wijde omgeving, waardoor – zeker op bedrijventerreinen – ook andere bedrijven het risico lopen stilgelegd te worden vanwege de risico’s.

De provincie en haar partners wijzen bedrijven op de gevaren, en de mogelijkheden om het verwijderen van asbestdaken te combineren met andere milieumaatregelen zoals isolatie of de inval van daglicht. Daarnaast is er een subsidieregeling voor bedrijven die daadwerkelijk hun asbestdaken gaan vervangen.

Inmiddels zijn in Overijssel dankzij de regeling al 25.000 m2 aan asbestdaken op bedrijventerreinen vervangen. Maar ondertussen lopen de aanvragen gewoon door. De verwachting is dat de teller eind dit jaar op 70.000 m2 staat.

woensdag 5 november 2014  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode