LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asscher: aanscherping asbestcertificatie om bv-truc onmogelijk te maken

Asscher: aanscherping asbestcertificatie om bv-truc onmogelijk te maken

De minister van SZW heeft kamervragen beantwoord over het bericht in Trouw: "Ministerie erkent het lek in zijn asbestregels”.

Hoewel de minister niet kon ingaan op een individuele casus (in dit geval Foekens Asbestsanering), zolang er nog procedures lopen, kon hij wel melden dat dit lek in de asbestregels zal worden gedicht. "In het algemeen kan gesteld worden dat, wanneer een bedrijf een sanctie heeft opgelegd gekregen die leidt tot intrekking van het procescertificaat, regelgeving erin zou moeten voorzien dat ontwijkgedrag kan worden voorkómen. Het is nu echter niet verboden om bijvoorbeeld een nieuwe rechtspersoon op te richten en dus is het mogelijk dat bestuurders hun werkzaamheden onderbrengen bij een ander gecertificeerd bedrijf of binnen een andere rechtspersoon. Ik acht een dergelijk gedrag - dat in de praktijk kan neerkomen op voorzetting van het bedrijf onder een andere vlag - zeer onwenselijk."

Ondubbelzinnig
"De certificatieschema’s moeten ondubbelzinnig zijn voor wat betreft de eisen. Het gesignaleerde probleem maakt duidelijk dat aanpassing nodig is van de certificatieschema’s. Ook is versterking van afstemming en informatie-uitwisseling wenselijk tussen de beheersstichting Ascert, cki’s en SZW om een ongewenste aanvraag van een nieuw certificaat te detecteren.
Momenteel wordt in samenwerking met de beheersstichting en het college van deskundigen bepaald welke maatregelen verder getroffen worden in gevallen waarin de huidige regelgeving nog niet voldoende voorziet. Inzet is om de bestaande schema’s aan te scherpen en om concrete afspraken te maken over de uitwisseling van informatie wanneer er een vermoeden bestaat van oneigenlijk gebruik en/of er aanwijzingen zijn van ‘ontwijkgedrag’ bij een aanvraag van een certificaat."

Cki moet intensiever controleren
"Bij de controle van kandidaat-certificaathouders (bedrijven) wordt door de cki gecontroleerd of het bedrijf in de laatste 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag van een certificaat geen certificaat had dat is geweigerd of ingetrokken (vrijwillig of als gevolg van sancties). Wanneer sprake is van een nieuwe BV met nieuwe aandeelhouders, kan via de bestaande regels niet bepaald worden of er sprake is van een voortzetting van de werkzaamheden van het bedrijf wiens certificaat is ingetrokken. Wanneer er sprake is van overgang van onderneming kan - indien het een ingetrokken certificaat betreft - de aanvraag worden geweigerd. De schema’s bevatten nog geen expliciete eisen voor de cki’s op dit punt."

De te treffen maatregelen die momenteel voorliggen en die worden besproken met belanghebbenden (waaronder Ascert) spitsen zich toe op het aanscherpen van eisen voor aanvragers in de certificatieschema’s. Dit wordt momenteel in gang gezet.

Zie ook op Asbest & Bouw: Asbestsector niet blij met bv-truc

Kamerbrieven:

Beantwoording Kamervragen lek in asbestregels
29 oktober 2014, 15:28

Beantwoording Kamervragen over “louche asbestverwijderaars”
29 oktober 2014, 15:32

woensdag 29 oktober 2014  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode