LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Verbod op asbesthoudende daken en gevelbekleding per 2024 gaat er komen

Verbod op asbesthoudende daken en gevelbekleding per 2024 gaat er komen

Staatssecretaris Mansveld (IenM) laat weten dat ze de maatregel ‘verbod op asbesthoudende daken en gevelbekleding per 2024’ dit jaar in procedure brengt en streeft naar inwerkingtreding op 1 januari 2016.

Eigenaren van asbestdaken hebben dan dus nog 8 jaar voor het verbod ingaat de tijd om daaraan te voldoen. Dit blijkt uit de beantwoording door de staatssecretaris van de vragen die het lid Dik-Faber (ChristenUnie) heeft gesteld over de voortgang van het convenant ‘Asbestdak eraf, zonnepanelen erop’ (ingezonden 19 maart 2014).

Verbod moet sanering versnellen
Op dit moment is voor 430.000 m2 te verwijderen asbestdaken subsidie toegewezen of bijna toegewezen. Als de aanvragen die zich in het volledige aanvraagproces bevinden worden meegeteld, loopt het aantal op tot ongeveer 1 miljoen m2. Het streven om met de provinciale regelingen 4 miljoen m2 extra asbestdaken te saneren, is dus nog niet gerealiseerd. In 2012 lag er in Nederland in totaal nog 97 miljoen m2 asbestdak op agrarische gebouwen.

Het huidige tempo van ongeveer 4 miljoen m2 gesaneerd asbestdak per jaar ligt te laag om het doel van volledige sanering te halen. Het voorgenomen verbod op het bezit van asbestdaken per 2024 is het belangrijkste instrument om ervoor te zorgen dat per 2024 alle asbestdaken zijn gesaneerd.

Handhaving
Bij aanwezigheid van asbesthoudende daken of gevelpanelen kan de gemeente als bevoegd gezag vanaf 2024 handhavend optreden. Dit betekent in ieder geval dat de eigenaar het dak of de gevelplaten alsnog moet saneren. De voorgenomen regelgeving waarmee het verbod wordt geregeld moet overigens nog ter consultatie aan de VNG en het IPO worden voorgelegd.

 

BRON: kamerbrief

donderdag 1 mei 2014  |  4 reactiespermalink

Reacties

Zou nog eerder moeten gebeuren, op dit moment ligt er nog alleen maar niet hechtgebonden asbest op de daken en waait er bij een mooie droge dag allemaal asbest door de lucht. Bij meting zal dit direct alarmfase 1 opleveren.

reactie door Marion. Dijst  |  vrijdag 2 mei 2014 @ 13:18 uur

Nu weet ik van een fabriek die groot is én aan de kop van de Alblasserwaard ligt én waar men 'vergevorderde "plannen" heeft om een proef uit te gaan voeren met het denatureren asbestdragende metaalrestanten. Dát ZOU moeten gaan gebeuren in een ENORM pand dat een dat heeft dat grotendeels bestaat uit asbestcementen golfplaten van 'hoge' leeftijd. Daar wil men een ánder asbestprobleem aanpakken terwijl men er zélf (letterlijk) nog één heeft liggen - ..en geen kleintje ook. Heeft iemand hier iets zinnigs op te zeggen behalve dan "Zijn ze daar van de wereld afgevallen ?!"

reactie door Jan van Zelm  |  maandag 5 mei 2014 @ 15:39 uur

Mijn woningbouw wil mij wijsmaken dat er asbestplaten in mijn voordeur zat en maar er zat een gat in een paneel en ik heb toch echt hout gezien een soort triplex panelen met splinters dat kan toch geen asbest zijn? Ik kan er ook niets over terug vinden asbesthout kan u mij hierover wijzer maken???

reactie door Ada  |  donderdag 23 februari 2017 @ 16:12 uur

is het een idee om dit stukje te verwijderen?

reactie door arjan  |  maandag 31 augustus 2020 @ 12:12 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode