LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Europese studie bevestigt groter risico brandweerlieden op asbestziekten

Europese studie bevestigt groter risico brandweerlieden op asbestziekten

Uit een studie op een groep van meer dan 16.000 brandweerlieden in de vijf Scandinavische landen blijkt een hogere score van de asbestziekte mesothelioom.

Nieuw onderzoek, uitgevoerd door een team van Finse wetenschappers, bevestigt wat vele kleinere studies hebben gesuggereerd: brandweerlieden lopen een verhoogd risico op mesothelioom van on-the-job blootstelling aan asbest.

In de nieuwe studie werden gegevens betrokken van kankerregistraties in de Scandinavische landen over een periode van meer dan vier decennia (1961-2005). In totaal zijn 16.422 mannelijke brandweerlieden opgenomen in de analyse, en vonden de onderzoekers een ‘gematigd extra risico’ voor alle vormen van kanker, met inbegrip van mesothelioom.

Vorig jaar bleek al uit een grote Amerikaanse studie onder 30.000 brandweerlieden van wie hun carrière na 1950 begon, een hogere aanwezigheid van mesothelioom. De originele Scandinavische studie werd gepubliceerd in Occupational and Environmental Medicine. (Pukkala, E, "Cancer incidence among firefighters: 45 years of follow-up in five Nordic countries”, February 2014, Occupational and Environmental Medicine.

Bron: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24510539

Zie ook in de rubriek Asbest & Bouw Magazine:

Asbestbrand vereist adequate aanpak

Zie ook gerelateerde artikelen op Asbest & Bouw:

Asbestinventarisatie van alle publieke gebouwen en openbare plaatsen

 

woensdag 12 maart 2014  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode